Soorten Raamsverduisteringen

zonwering

Het is altijd een goed idee om je slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Licht werkt namelijk als een natuurlijke wekker. Vooral in de zomermaanden, wanneer het laat donker is en vroeg licht is het interessant om goed te verduisteren. Zeker in de slaapkamers van kinderen, ze gaan vroeg naar bed en je hebt kans dat ze ook weer heel vroeg wakker zijn.

Ik bespreek hier graag de vaakst voorkomende raamsverduisteringen die je kan toepassen.

 

Klassieke Gordijnen

 

Deze zag je vroeger echt overal en ze zijn niet zo’n goed idee in je slaapkamer want doordat ze transparant zijn laten ze veel licht door. We noemen ze ook wel glasgordijnen.

Buiten dat ze privacy bieden en het geluid dempen als je bijvoorbeeld een harde vloer hebt, bieden ze dus niet zo veel voordelen in je slaapkamer.

 

Overgordijnen

 

Het fijne van deze gordijnen is dat je de dikte kan kiezen en het motief en kleuren. Deze zijn ideaal voor de slaapkamer omdat ze naargelang de dikte en kleur die je kiest het licht makkelijk buitenhouden.

Niet enkel het licht houden ze buiten, slaap je graag met je open raam, wat ik trouwens iedereen aanraad, zelfs in de winter, dan houden ze ook het geluid en de koude buiten.

 

Rolgordijnen

 

Deze gordijnen vind je ook in allerlei kleuren en motiefjes en als je voor een goede verduisterende dikke stof gaat, dan doen ze ook goed hun werk in de slaapkamer.

Het fijne van deze rolgordijnen is dat ze functioneel zijn, mooi ogen en weinig ruimte in beslag nemen.

Let wel op, er zijn altijd wel wat spleetjes en kiertjes, zeker met een open raam als het een beetje waait buiten.

 

Vouwgordijnen

 

Hier heb je de keuze tussen een transparante of een verduisterende stof.

Voor de slaapkamer is het dus het beste om te kiezen voor een verduisterende stof.

Het grote voordeel van vouwgordijnen vind ik dat je de stof kunt losmaken en in de wasmachine stoppen.

 

Plisségordijnen

 

Deze worden ook wel duettes genoemd. Deze kun je zowel naar boven als naar beneden bewegen, net iets leuker dan klassieke rolgordijnen dus.

Dit type van gordijnen is echter geen goed idee voor de slaapkamer omdat ze nogal wat licht doorlaten.

Voordeel van dit type is dat ze tegen een stootje kunnen. Ze nemen ook weinig ruimte in beslag en kunnen voor alle vormen van ramen gebruikt worden.

 

Jaloezieën

 

Dit zijn horizontale latjes die uit verschillende soorten materialen vervaardigt kunnen worden. Denk aan hout, pvc of aluminium.

Het voordeel van jaloezieën is dat je zelf de lichtinval kunt bepalen.

 

Lamellen

 

Hetzelfde idee als Jaloezieën maar dan verticaal. Heel praktisch bij schuine ramen of een schuifdeur.