Slapen op de Bank: Goed of Slecht?

  1. Home
  2.  – 
  3. Lekker liggen
  4.  – Slapen op de Bank: Goed of Slecht?

Je komt thuis van een vermoeiende dag op het werk. Je ploft je vervolgens uitgeteld neer op de bank en zet automatisch de tv aan, maar binnen de kortste ogenblikken ben je in slaap gevallen. Dit is heel herkenbaar en we zijn allemaal wel eens op de bank in slaap gevallen, veel mensen doen dit regelmatig en voor sommigen is het zelfs een vaste gewoonte geworden. Of het nu echt zo slecht is, daarover zijn de meningen nogal verdeelt. Hoog tijd dus om deze bankzaken eens onder de loep te nemen 😊

 

lekker op de bank voor de tv

Hoe komt het dat je op de bank snel in slaap valt?

 

Als het goed is heb je een bank uitgekozen die lekker zit en soms zit er dan nog een liggedeelte bij of kan het zitgedeelte uitgeklapt worden. De lichten worden gedimd of we steken wat theelichtjes aan. Met een paar kussentjes en een fleecedeken erbij maken we van onze woonkamer vaak een echte “oase van ontspanning”. Als er dan nog eens een ontspannend of saai programma op tv is dan zijn we zo vertrokken, zeker als we een vermoeiende dag achter de rug hebben. Geen wonder dat we dan snel in slaap vallen op de bank.

 

Voordelen van op de bank slapen

 

Je leest het goed, er zijn, in sommige gevallen dan, ook voordelen aan op de bank slapen. Soms (bijvoorbeeld als je ergens blijft logeren) is het de meest comfortabele optie die beschikbaar voor je is. Mensen met bepaalde gezondheidsklachten kiezen zelfs beter voor de bank dan voor hun bed.

Slapen op de bank: de beste optie bij griep of verkoudheid!

 

Wanneer je een verstopte neus hebt of koorts maakt dan kan het lastig zijn om een comfortabele slaaphouding aan te nemen in bed, ademhalen gaat tevens moeilijker. Kies je voor de bank om op te slapen dan heb je meestal de mogelijkheid om zo te gaan liggen dat je borst hoger ligt dan je benen. Dit helpt om beter te kunnen ademen en je neus vrij te maken, hierdoor zal je beter kunnen slapen.

Maak je echter koorts dan moet je er wel rekening mee houden dat je bank het zweet niet zo makkelijk kan afvoeren als je matras. Je kunt dit eventueel oplossen door een ademend katoenen overtrek over de bank te leggen.

Slapen op de bank zou kunnen helpen bij slapeloosheid (insomnia)

 

Wanneer het voor je moeilijk is om in slaap te vallen (insomnia) dan kan het soms helpen om even van decor te veranderen. Slapen op de bank helpt je brein om even te re-kalibreren. Je moet wel in je achterhoofd houden dat je hersenen er snel aan gewend kunnen geraken, dus doe dit niet te lang anders wordt het straks weer moeilijk om in je bed in slaap te vallen. Lig je echt niet meer comfortabel in je bed, dan is het misschien tijd om een nieuwe matras te kopen.

insomnia

De nadelen van slapen op de bank

 

Wanneer je wakker wordt met een stijve nek, rug- en spierpijn dan heeft dit vaak te maken met je slaaphouding. Het is belangrijk dat je rug en nek goede ondersteuning krijgen en helaas biedt slapen op de bank je deze nodige ondersteuning in veel gevallen niet.

Val je af en toe in slaap op de bank en je wordt je vervolgens wakker met pijntjes dan zal je er in de loop van de dag steeds minder last van krijgen en loop je het er wel vanaf. Maar als je van slapen op de bank een vaste gewoonte maakt dan kan dit eventueel tot blijvende schade leiden aan ruggengraat en nek.

uitstekende benen

Slapen op de bank kan pijn aan je benen veroorzaken

 

Wanneer je op de bank ligt dan is het vaak zo dat je benen uitsteken. Alhoewel het bevorderlijk kan zijn voor je bloedsomloop wanneer je benen hoger liggen dan je lichaam, kan deze houding met je voeten die over de leuning hangen er ook voor zorgen dat je last krijgt gevoelloosheid en tintelingen aan je onderlichaam.

Slapen op de bank is gevaarlijk voor je baby!

 

Slapen met een pasgeborene is sowieso af te raden en is sowieso nog gevaarlijker op de bank. De zachte stoffen van de bank zorgen namelijk voor verstikkingsgevaar. Alhoewel de verleiding groot kan zijn om na een vermoeiende dag in te dutten met de kleine naast je op de bank, is het toch het beste om je kleintje in het babybedje te stoppen.

Slapen op de bank: vaak slaap van mindere kwaliteit

 

Wanneer je op de bank in slaap valt en er zijn nog mensen wakker dan is de kans groot dat je door de geluiden en hun bewegingen wakker wordt. Ook is het vaak zo dat je op de bank in slaap valt voor de tv en deze waarschijnlijk nog aanstaat. Slapen voor de tv kan ervoor zorgen dat je minder remslaap krijgt, dit resulteert in minder dromen en vaker wakker worden. Dat is waarom het ook wordt aangeraden om tv’s en smartphones uit je slaapkamer te weren.

giphy

Tips om (snel) op de bank te slapen

 

Moet je noodgedwongen toch op de bank slapen dan zijn er gelukkig een paar manieren zodat je snel in slaap valt op de bank en niet geradbraakt wakker wordt:

  • Behandel je bank als een matras door er ademende en vocht-afvoerende katoenen lakens op te leggen
  • Gebruik een hoofdkussen en niet de kussens van de bank, deze biedt een veel betere ondersteuning voor je nek
  • Zorg ervoor dat je rug vlak ligt
  • Zet de tv uit en leg je smartphone buiten handbereik met het geluid op stil
meisje op de bank

Samengevat

 

Wanneer je af en toe in slaap valt op de bank dan hoef je je nergens druk om te maken, het zal niet veel impact hebben op je gezondheid, het kan wel zo zijn dat je wakker wordt met pijn aan je nek en rug maar dat loop je er zo weer af gedurende de dag. Maak je er echter een gewoonte van dan kan het wel gezondheidsklachten opleveren zoals chronische rug- en nekpijn. Kies je er toch voor om regelmatig op de bank te slapen zorg er dan voor dat je nek goed ondersteund is door een goed hoofdkussen en zorg dat je rug vlak ligt.