Matrassen Types

matras

Het is alweer een hele tijd geleden dat we nog op hooi of dergelijke hoefden te slapen. De ontwikkeling van de matras heeft niet stilgestaan en ook nu wordt de matras nog vaak heruitgevonden. Ik heb hier voor jou een keuze uit de vaakst voorkomende types matrassen gemaakt die ik graag voor je bespreek. Tegenwoordig zijn de matrassen een combinatie van de besproken types en worden vaak de voordelen gecombineerd tot een comfortabele matras. Ook is het belangrijk een goede keuze te maken naargelang je slaaphouding. In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

 

Pocketvering

 

In een pocketveermatras zitten talloze pocketveren naast elkaar verwerkt. Deze zitten elk in hun eigen zakje (pocket) wat ervoor zorgt dat de veren elkaar onderling niet kunnen raken en dat ze veel minder voelbaar worden.

Pocketvering matrassen zijn over het algemeen stevige matrassen en zijn ideaal voor mensen die gewrichtsklachten hebben. Hoe meer veren in het matras verwerkt zitten, des te beter wordt het gewicht over de matras verdeeld. Hierdoor wordt er een goede lighouding bevorderd.

De stevigheid van de veren wordt veroorzaakt door de hoeveelheid van windingen en de dikte van de staaldraad die gebruikt wordt.

Matrassen met pocketveren zijn ook geschikt voor verstelbare lattenbodems.

 

Koudschuim

 

Koudschuim wordt ook wel HR (high resiliance) schuim genoemd. Het is een materiaal wat zeer goed ademt wat het zeer geschikt maakt voor mensen die veel transpireren. Het is ook zeer veerkrachtig en kent een lange levensduur. Dit maakt matrassen van dit materiaal zeer comfortabel. De levensduur van een koudschuim matras is ook lang.

Let bij de aankoop wel op de dichtheid van het materiaal. Een dichtheid boven de 35 kg/m3 garandeert een hoge kwaliteit.

 

Traagschuim

 

Traagschuim wordt zachter onder invloed van warmte. Na indrukking keert het na 0.5 tot 5 seconden terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Door de lichaamstemperatuur vormt het schuim zich naar de contouren van het lichaam. Hierdoor wordt het gewicht van de slaper gelijk verdeeld over de matras en zijn er nagenoeg geen drukpunten.

Dit is meteen ook het grote voordeel van traagschuim. Het draagt hiermee bij aan een goede doorbloeding en wordt hierdoor ook vaak gebruikt in de matrassen van het ziekenhuis en voorkomt hiermee doorligwonden.

Door het vermijden van drukpunten hoeft de slaper minder van slaaphouding te veranderen en slaapt hierdoor meestal dieper en langer door.

Echter is het vaak wel moeilijker om je om te draaien in een matras van traagschuim. Dit is vaak niet wenselijk voor gezonde mensen.