Ideale Vochtigheidsgraad Slaapkamer

  1. Home
  2.  – 
  3. Slaaptips
  4.  – Ideale Vochtigheidsgraad Slaapkamer

Eerlijk gezegd wist ik nog niks over de vochtigheidsgraad van mijn slaapkamer en ik was er helemaal niet zo mee bezig. Maar dat veranderde toen ik vorige week nogal schrok toen ik m’n slaapkamer ging poetsen. Ik trok m’n bed weg en zag dat de gehele onderkant, net boven waar de plintjes zitten, vol met schimmel stond. Geen wonder dat het de laatste tijd zo muf rook. Ik dacht dat het door de kruipkelder kwam, het keldergat zit namelijk ook in m’n slaapkamer. Ook waren de tegels aan die muurkant nogal vochtig. Er was ook een schimmelplek die z’n weg zocht tot tegen het plafond. Gelukkig is alles nu opgelost en ik deel je graag mee hoe ik dit voor mekaar gekregen heb.

Een te lage vochtigheid is echter ook niet goed en dus ben ik gaan rondspeuren naar wat nu eigenlijk de ideale vochtigheid van een slaapkamer is. Hoog tijd dus om ook hier een artikel over te schrijven.

hygrometer

Wat is de Ideale Vochtigheidsgraad voor Slaapkamers?

 

De “gezonde” waardes zitten tussen de 30 en 50 procent. Ga je erboven dan krijg je te maken met schadelijke bacteriën, stofmijten en net zoals ik met schimmels. De ideale waarde zit dus rond de 45 procent, ga je lager dan kan het zijn dat je ogen, keel en neus hier last van krijgen met irritaties als gevolg.

Hoe kom ik te weten Hoe Vochtig het is in mijn Slaapkamer?

 

Zoals een goede vriend van me altijd zegt: ‘meten is weten’ en de vochtigheidsgraad in je slaapkamer meten doe je met een vochtigheidsmeter. Deze bestaan zowel in analoge (met een wijzertje) als in digitale vorm. Ook beschikken de meeste ontvochtigers over een lcd-schermpje waarop je de vochtigheidsgraad makkelijk kunt aflezen.

Geen vochtigheidsmeter en bang dat het te vochtig is in je slaapkamer? Als er ’s morgens veel dauwdruppels op je raam zitten aan de binnenkant dan kan dit één van de tekenen zijn dat de vochtigheidsgraad in je slaapkamer te hoog is. Als het muf ruikt en er duidelijk schimmelplekken te zien zijn dan is er geen twijfel mogelijk: je hebt een vochtprobleem.

Bij twijfel zou ik gewoon een vochtigheidsmeter aanschaffen, dingen zijn niet zo duur en dan weet je het zeker.

ideale vochtigheid slaapkamer paddenstoelen

Wat kan je doen aan een te HOGE Vochtigheidsgraad?

 

Ben je erachter gekomen dat het te vochtig is in je slaapkamer dan heb je verschillende opties maar is het vooral belangrijk om te kijken of er toevallig geen lekkende leidingen of dergelijke zijn en de oorzaak van het vocht op te sporen. Heb je geen leidingen die door je slaapkamer lopen en komt het probleem bijvoorbeeld slechts voor wanneer het een paar dagen na elkaar geregend heeft of bijvoorbeeld enkel in de winter dan kan je de volgende dingen proberen:

 

Ventileren:

 

Mijn grootvader raadde me aan om te ventileren (je slaapkamerraam op kiep) en de radiator gewoon open te laten, zo kan het vocht naar buiten. Maar in veel gevallen is het al genoeg om voldoende te ventileren.  

 

Koop een luchtontvochtiger:

 

Hiermee bedoel ik zo een elektrisch toestel die het vocht uit de lucht haalt. Dit is wat ik zelf ook heb gedaan en moet zeggen, ben onder de indruk. Het duurde wel drie dagen vooraleer mijn ingestelde vochtigheidsgraad bereikt was en heb het toestel op deze 3 dagen 5x moeten legen. Je kan dus wel stellen dat ik een serieus vochtprobleem had.

Er zijn ook nog tal van andere toepassingen beschikbaar. Zo zijn er in de bouwmarkt van die bakjes die je kunt kopen die meestal bestaan uit 2 delen: in de bovenkant doe je het werkend middel (meestal een steen of zakje met poeder) en in de onderkant wordt het water opgevangen. Deze bakjes zijn meestal aanbevolen voor kleinere slaapkamers maar worden ook wel gebruikt in bijvoorbeeld caravans of mobilhomes. Het middel wat wordt gebruikt in deze bakjes is meestal calciumchloride of rotszout.

 

Wat kan je doen aan een te LAGE Vochtigheidsgraad?

 

Last van geïrriteerde ogen en word je wakker met een zere keel ’s morgens? Dan is de kans groot dat de vochtigheidsgraad van je slaapkamer juist te laag is. Gelukkig zijn hier ook enkele makkelijke oplossingen voor.

Ook hier wordt het aangeraden om te ventileren, de schone lucht zorgt er meteen voor dat de luchtkwaliteit in je slaapkamer weer gezonde waardes aanneemt.

Maar je hebt nog meer opties: zet bijvoorbeeld wat groene kamerplanten in je slaapkamer, deze geven ook vocht af in hun omgeving, want net als mensen transpireren planten ook een beetje. Je kan ook van die bakjes kopen die je kunt vullen met water en aan je radiator kunt hangen. Ook kan je ervoor kiezen om je was te drogen te hangen in je slaapkamer.

Vochtprobleem mijn slaapkamer

Mijn Schimmelverhaal

 

Nu je hebt kunnen lezen wat er allemaal te doen valt bij een te hoge- of te lage vochtigheid in je slaapkamer vertel ik je graag wat ik eraan gedaan heb. Zoals je in de intro al hebt kunnen lezen kwam ik er tijdens het poetsen achter dat er schimmel op de muren stond, het rook ook al een weekje muf en de tegels waren ook vochtig. Tijdens mijn zoektocht naar de juiste oplossing kwam ik verschillende drastische opties tegen zoals een nieuwe waterkering plaatsen en de muur laten injecteren met speciaal spul maar ben toch maar voor een ontvochtiger gegaan, moest het probleem dan nog niet van de baan zijn kon ik toch nog altijd deze opties overwegen.

 

De ontvochtiger had 3 dagen nodig en heb hem 5x moeten leegmaken vooraleer hij de eerste keer afsloeg en de ingestelde vochtigheidsgraad bereikt was. Nu was de tijd gekomen om komaf te maken met de schimmel. In de douche had ik al last van wat schimmel op het silicone en heb met het product wat ik daartegen gebruikt had goede resultaten geboekt, dus leek het me geen slecht idee om dit ook op mijn slaapkamermuur toe te passen. Gelukkig was het een goede zet. Het product moet tien minuutjes inwerken en erna moet je het met een spons en veel water afpoetsen. De schimmel was meteen verdwenen. Wel goed je handen wassen erna want gezond is het toch allemaal niet.

Nu was het tijd om mijn slaapkamerraam enkele uren open te laten staan want het goedje heeft een heel penetrante lucht en nijgt een beetje naar een zwembadgeur.

De ontvochtiger weer aangezet nadat ik mijn slaapkamerraam gesloten had en nu had hij niet zo heel lang nodig om de vochtigheidsgraad weer op peil te krijgen.

Het product wat ik gebruikt heb heet schimmelvreter van het bekende merk Bison maar ik denk dat andere middeltjes ook wel zullen helpen.

De ontvochtiger laat ik nu altijd aanstaan op mijn slaapkamer en wanneer het te vochtig wordt slaat deze vanzelf aan. Gelukkig maakt deze niet veel lawaai op de laagste stand.