Het belang van de juiste matras

  1. Home
  2.  – 
  3. Lekker liggen
  4.  – Het belang van de juiste matras

Wie matras zegt, zegt slapen, maar dat het op nog veel meer vlakken invloed heeft dan enkel onze nachtrust, daar staan we meestal niet bij stil. Zo speelt een goede matras een behoorlijke rol in onze gezondheid. Omdat we maar liefst 1 derde van ons leven hierop doorbrengen, leek het mij een goed idee me hier eens in te verdiepen en er een artikel over te schrijven

Matras slaaphouding

Je slaaphouding en de juiste matras

 

Zoals ik in dit artikel reeds heb besproken, heeft iedereen een favoriete slaaphouding. Dat je dit in je achterhoofd moet houden wanneer je een nieuwe matras uitzoekt blijkt ook belangrijk te zijn.

Zo kies je het best een stevige matras wanneer je een buik- of rug slaper bent, en indien je graag op je zij slaapt, kies je het best voor een comfortabeler matras die je helpen de druk van je heupen en schouders te verlichten.

Verschillende soorten matrassen

 

Wow, ik wist niet dat er zo veel verschillende soorten matrassen bestonden. Na wat research gedaan te hebben bespreek ik hieronder de meest voorkomende types.

giphy

Binnenveringsmatras

 

Deze soorten matrassen zijn weer onderverdeeld in 2 types namelijk de bonellvering en de pocketvering.

Een matras met bonellvering herken je wanneer je erop ligt en het een comfortabel wiegend gevoel geeft. De veren in deze matras zijn onderling met staaldraad verweven, hoe dikker de draad, hoe steviger de matras. Wanneer je deze matras zou openmaken zie je dat er veren inzitten die een beetje lijken op zandlopers. Aan de bovenkant zit een laag die is voorzien van comfortschuim. Deze soort matrassen zijn een goed idee als je een beperkter budget hebt want deze zijn goedkoper, ook ventileren deze matrassen goed, dus wanneer je last hebt van transpiratie in de nacht, zijn deze ook een goed idee.

 

Een matras met pocketveren, je raadt het al, bevat veren die per stuk verpakt zijn in een soort hoesje. Dit hoesje zorgt ervoor dat de veren elkaar niet kunnen raken en daardoor ga je ze dus ook minder voelen. Deze matrassen voelen vaak steviger aan dan matrassen die zijn gevoerd met bonellveren. Ook hebben deze matrassen vaak nog eens verschillende comfortzones zodat je ondersteuning krijgt op de drukgebieden van heupen en schouders.

Polyether matras

 

Deze matrastype is de goedkoopste van de soorten die ik hier bespreek. Helaas bieden deze matrassen dan ook niet veel ondersteuning en voelen ze heel stijf en stug aan. Je vindt deze matrassen vaak in kinderbedden en logeerbedden en je kan ze herkennen aan hun vorm, dit is eigenlijk een blok eentonig schuim. Voor kinderen en mensen die niet veel wegen zijn deze interessant. Mensen die wat zwaarder zijn krijgen hierop echter helemaal geen ondersteuning en zullen daardoor al pijnlijk kunnen wakker worden na 1 nachtje hierop. Ook is de ventilatie van dit soort matrassen praktisch nihil.

Koudschuim matras

Koudschuim matras

 

Een koudschuim matras bestaat uit polyurethaan. Door zijn open celstructuur zorgt dit broertje van de polyether matras voor een veel betere ventilatie en neemt het ook veel beter vocht op, interessant dus voor mensen die transpireren. Ook ondersteunt koudschuim goed, gaan ze lang mee en hebben ze een hoog corrigerend vermogen, dus biedt het goede ondersteuning voor je lichaam. Wanneer je voor dit type matras kiest is het goed te kijken naar de veerkrachtwaarde, hoe hoger deze waarde is, des te beter hij veert. Deze worden bijvoorbeeld uitgedrukt in 50,55 of 60 HR (High Resiliiance. Lager dan 45 laat je beter links liggen.

Traagschuim matras

 

Een matras die volledig uit traagschuim bestaat is er gelukkig niet, je zou hier volledig in weg zakken doordat deze dan te zacht zou zijn. Er zit bij deze matrassen dus een laag op bijvoorbeeld een pocketveer- of koudschuimmatras. Het voordeel van een matras met traagschuim is dat deze langzaam zijn oorspronkelijke vorm weer aan neemt. Omdat deze matras zich helemaal vormt naar het lichaam is dit type ideaal voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten.

giphy

Latex matras

 

Dit type is ideaal voor mensen met allergieën omdat latex een natuurproduct is en tevens een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. Ook huisstofmijt heeft bij dit type matras geen schijn van kans.

Er bestaan 2 productieprocessen voor het vervaardigen van latex matrassen namelijk dunlop en talalay. Bij het talalay proces probeert men de open cel structuur van koudschuim na te bootsen wat resulteert in een goed geventileerde matras. Dus wanneer u last heeft van transpiratie kiest u best voor dit type.

Doordat latex een natuurproces is zijn deze matrassen helaas vrij prijzig

Conclusie

 

Ben je een rug- of buikslaper dan zou ik kiezen voor een matras met binnenvering.

Ben je iemand die op z’n zij slaapt dan is het misschien een goed idee om te kiezen voor een matras met koudschuim.

Heb je last van gevoelige gewrichten en spieren, dan is traagschuim een goede keuze.

Wil je het helemaal zeker dan is het een goed idee om je te laten informeren bij een speciaalzaak. Ook is het verstandig als je er voor kiest om een matras uit te proberen, dat je dit ’s morgens doet en niet na een intensief dagje laat op de middag omdat dan waarschijnlijk alles comfortabel ligt 😉

Tip: op de site van de consumentenbond staat ook nog een goed artikel.

 

Geïnteresserd in een nieuwe Matras?