GABA: Wat Is Het en Wat Doet Het?

 1. Home
 2.  – 
 3. (Natuurlijke) Slaapmiddelen
 4.  – GABA: Wat Is Het en Wat Doet Het?

Gamma-aminoboterzuur of GABA in het kort is een aminozuur dat werkt als een neurotransmitter in ons brein en er van nature voorkomt. Je kunt neurotransmitters zien als de chemische boodschap overbrengers. Ze zorgen voor de communicatie in ons zenuwstelsel. Je ziet dat neurotransmitters een belangrijke rol spelen. Ze zijn onder andere betrokken bij onze motoriek, immuniteit, hoe we ons emotioneel uiten, onze focus, concentratie en pijnbeleving.

GABA wordt gezien als een ‘inhibitor’ neurotransmitter. Dit betekend letterlijk ‘blokkerende ‘of ‘stoppende’ neurotransmitter. Omdat het bepaalde hersensignalen blokkeert of beperkt en zorgt zo tevens voor een afname van de activiteit in ons zenuwstelsel.

giphy

Wat doet GABA?

 

Wanneer GABA zich in jouw brein aan een proteïne hecht wat we de GABA receptor noemen, zorgt dit voor een kalmerend effect. Dit kan onder andere helpen met stress, gevoelens van angst en paniek. Het zorgt er zo zelfs voor dat het sommige beroertes kan voorkomen.

GABA als supplement

 

De voordelen die de effecten van GABA bieden zorgen ervoor dat dit inmiddels ook een populair supplement geworden is. Dit komt mede doordat het in onze voeding weinig voorkomt of slechts in kleine hoeveelheden. De meeste voeding waar het in voorkomt is dan nog gefermenteerd (zuurkool, kimchi, miso en tempeh).

Pil uit flesje

Waarom nemen mensen GABA-supplementen?

 

De kalmerende effecten die GABA heeft op ons zenuwstelsel heeft geleidt tot ontelbare beweringen dat het nemen van GABA-supplementen dezelfde voordelen zouden kunnen bieden. Helaas is er te weinig wetenschappelijk onderzoek verricht dat aantoont dat deze supplementen ook daadwerkelijk voor dezelfde uitkomsten kunnen zorgen.

Bepaalde medische aandoeningen zorgen er helaas ook voor dat mensen die aan deze aandoeningen lijden minder GABA in hun lijf hebben:

 • De ziekte van Parkinson
 • ADHD
 • Depressies
 • Mensen die gevoelig zijn voor Paniekaanvallen

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het nemen van GABA-supplementen?

 

Zoals ik reeds heb vermeld is er (nog) te weinig onderzoek verricht naar de werking van GABA-supplementen. Dus is het ook moeilijk te weten wat je kunt verwachten. Er wordt op het internet wel melding gemaakt van de volgende bijwerkingen:

 • Maagklachten
 • Hoofdpijn
 • Moeheid
 • Spierverzwakking

Omdat GABA-supplementen ervoor zouden kunnen zorgen dat je slaperig wordt is het belangrijk dat je geen voertuigen en machines bestuurt. Wanneer je ervoor kiest om GABA-supplementen te gebruiken is het belangrijk dat je onderzoekt wat voor effect het op jou heeft.

Apotheker met geneesmiddelen

Conclusie

 

GABA speelt een belangrijke rol in de communicatie van ons zenuwstelsel. Maar wanneer het als supplement gebruikt wordt en of het werkt is minder duidelijk. Er is gewoonweg te weinig onderzoek naar gevoerd. Alhoewel deze supplementen vrij verkrijgbaar zijn en ze misschien voor jou werken om met bepaalde klachten om te gaan is het toch verstandig om dit eerst met je huisarts te bespreken.