benzodiazepines

Benzodiazepines zijn psychotrope middelen. Dit wilt zeggen dat ze invloed hebben op het gedrag en beleving van de gebruiker.

Deze middelen worden voorgeschreven vanwege hun kalmerende en slaap bevorderende werking. Ook staan deze middelen erom bekend dat ze angst kunnen onderdrukken.

Doordat deze middelen de emoties afvlakken werken ze meer bij chronische angst of spanning, ze zijn minder effectief voor de behandeling van angst- of paniekaanvallen.

Deze middelen zijn veel veiliger dan barbituraten.

Helaas worden benzodiazepines tegenwoordig steeds vaker voorgeschreven, hierdoor neemt het aantal problematische verslaafden sterk toe. Doordat gewenning na verloop van tijd optreedt is het gevaar bij deze middelen dat men er afhankelijk van kan worden.

De titels van de middelen die ik beschrijf bestaan uit de stofnaam en tussen haakjes de merknaam waaronder ze (op voorschrift) te verkrijgen zijn.

Druk op de knop voor een samenvatting :

Kortwerkende Benzodiazepines

Deze middelen worden vaak voorgeschreven voor mensen met slaapproblemen omdat ze een korte werking hebben :

Non-Benzodiazepines (Z-medicatie)

Deze werden ontwikkeld omdat ze dachten dat ze minder verslavend zouden zijn als benzodiazepines.  Helaas bleek het toch verslavend te zijn voor sommige mensen en wordt het aangeraden om ook met deze middelen voorzichtig om te springen. Deze zijn tevens ook enkel op voorschrift te krijgen.

Langwerkende Benzodiazepines

Langwerkende Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven voor mensen die moeilijk die moeite hebben met doorslapen. Deze medicijnen werken meestal binnen een uur en de werking houdt dan zo’n 8 tot 12 uur aan.